Με φάρο παιδείας τον πολιτισμό, με φάρο παιδείας τα μάτια των ανθρώπων που είδαν και αγάπησαν σπλαχνικά – στο πέρασμά τους – αυτόν τον τόπο ελπίζοντας στο "Ευ" του Ευρίπου, στο "Ευ" του Ευβοϊκού στο "Ευ" αγωνίζεσθαι δημιούργησα τα ιστολόγια Ευβοείς Συγγραφείς και Ευβοέων Τέχνη.
Σωτήρης Λάμπρου

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ

 

Γεώργιος Φιλάρετος: «Περιγραφή της πόλεως Χαλκίδος,
μετ’ εικονογραφίας του Πορθμού αυτής»
Εισαγωγή – Μεταγραφή χειρογράφου – Απόδοση στη νεοελληνική: Ιωάννης Ρίζος


Η μνεία και η ευχαριστία στον πρόλογο του βιβλίου από τον συγγραφέα και διδάκτορα των μαθηματικών Γιάννη Ρίζο με συγκίνησε βαθύτατα. Η μνεία και η ευχαριστία αποδίδει την αίσθηση του δικαίου, την εκτίμηση και τον σεβασμό όταν ολοκληρώνεται ένα βιβλίο.
Ο συγγραφέας Γιάννης Ρίζος περιγράφει στο βιβλίο με μαθηματική ακρίβεια την πορεία του χειρόγραφου του Γιώργου Φιλάρετου μέχρι τη μεταγραφή του. Σκιαγραφεί τον Γιώργο Φιλάρετο και αποδίδει στη νέα ελληνική το χειρόγραφο.
Η απόδοση του χειρόγραφου, εγχείρημα εξαιρετικά επίπονο και επιτυχημένο, σε ταξιδεύει στο αποτύπωμα της Μεσαιωνικής Χαλκίδας, στις δύο γέφυρες του πορθμού, στο κάστρο της πόλης αλλά και στο προάστειο.
Η μεταγραφή του χειρόγραφου και η απόδοση του από τον Γιάννη Ρίζο περιγράφει τον ερχομό του Γιώργου Φιλάρετου στην Χαλκίδα και συγγραφικά ολοκληρώνει ένα έργο που για χρόνια βρισκόταν στα ράφια της βιβλιοθήκης μας.
Σ. Λάμπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου