Με φάρο παιδείας τον πολιτισμό, με φάρο παιδείας τα μάτια των ανθρώπων που είδαν και αγάπησαν σπλαχνικά – στο πέρασμά τους – αυτόν τον τόπο ελπίζοντας στο "Ευ" του Ευρίπου, στο "Ευ" του Ευβοϊκού στο "Ευ" αγωνίζεσθαι δημιούργησα τα ιστολόγια Ευβοείς Συγγραφείς και Ευβοέων Τέχνη.
Σωτήρης Λάμπρου

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Οδός Σπύρου Κοτοπούλη, Χαλκίδα

Στην οδό Σπύρου Κοτοπούλη των παιδικών μου χρόνων - κατά μήκος της - ήταν τα γραφεία κηδειών της Χαλκίδας.
Ο δρόμος στενός, καμπυλωτός, τα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο δίχως ανάσα, το φως ακόμα και σήμερα λιγοστό.
Τότε ο δρόμος - το σούρουπο - φωτιζόταν μόνο απ' τα μαγαζιά και όταν ανηφόριζες για να μην αντικρίζεις αριστερά δεξιά τα φερετράδικα ύψωνες ψηλά το κεφάλι και κοίταζες την Σελήνη ονειροβατώντας. 

Γι' αυτό πολλές φορές - λέω - ο δρόμος αυτός έχει δύο διαφορετικές εκδοχές, τη ρομαντική που σαν τον ανηφορίζεις οδηγεί στην Σελήνη και τη ρεαλιστική που σαν θελήσεις να τον κατηφορίσεις απόγευμα ή βράδυ δε θα έχεις συντροφιά το φεγγάρι. 

***
Σπύρος Κοτοπούλης, έφεδρος ανθυπολοχαγός πεζικού γεννήθηκε στην Χαλκίδα και σκοτώθηκε στην μάχη της Δοϊράνης την 23ην Ιουνίου το 1913. Σπούδασε στη Νομική και εργάστηκε ως υπογραμματέας στην εισαγγελία.




Αρχείο VKUZUNIS

***
Η οδός Σπύρου Κοτοπούλη έχει διατηρήσει μέχρι τις ημέρες μας τη φυσιογνωμία της. Από τον προηγούμενο αιώνα υπάρχουν παραδοσιακά μαγαζιά χαλκουργών - γανωματήδων, γραφεία κηδειών, κηροπλαστεία, εκκλησιαστικά είδη και μαγαζιά βιοπαλεστών. 

***
Φωτογραφία : Μπαϊρακλί Τζαμί στην πλατεία αγοράς της Χαλκίδας από όπου πηγάζει η οδός Κοτοπούλη. 




πηγή φωτογραφίας : https://evia--halkida.blogspot.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου