Εφτά εργασίες για την Χαλκίδα του VK VKuzunis
(ΠΗΓΗ : https://www.academia.edu/)
«χαλκίδα κικλήσκουσι θεοί, ἄνδρες δὲ κύμινδιν» Λήσταρχοι, θανατοποινίτες και η λαιμητόμος, στην αγορά της Χαλκίδας του 19 ου αιώνα. Το επιτύμβιο μήνυμα ενός πεταμένου μνήματος και η αποκωδικοποίηση του μετά από 175 χρόνια. «Ιστορικές προσωπικότητες της Χαλκίδας»
2. Καλλίνικος Καμπάνης. Ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Χαλκίδας.
Αρχιεπίσκοπος Χαλκίδας Καλλίνικος Καμπάνης. Ο Αρχιεπίσκοπος της πιο ταραγμένης αλλά και διάσημης περιόδου της πόλης αφού κατάφερε να γίνει μέχρι και άρθρο στους παγκόσμιους Times του Λονδίνου.
3. Η ΑΛΗΘΗΣ ΠΑΤΡΙΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΙΑΟΥΛΗ 1894
Έρευνα του δάσκαλου της Χαλκίδας Μιχάλη Ξυδιά για την καταγωγή του Ανδρέα Μιαούλη που δημοσιεύτηκε το 1894 στην εφημερίδα ΕΥΡΙΠΟΣ της Χαλκίδας και υποστηρίζει ότι κατάγεται απο τα Φύλλα. Η έρευνα αυτή του Μιχάλη Ξυδιά δημοσιεύεται για πρώτη φορά και μάλιστα στην καθομιλουμένη Ελληνική. Πέρα απο το ενδιαφέρον της καταγωγής του ναυάρχου η έρευνα αυτή αποτελεί έναν θησαυρό γνώσης για πρόσωπα και γεγονότα της Χαλκίδας, εκείνης της εποχής.
4. Ο Alexander Buchon περιγράφει την Χαλκίδα του 1841
Μια υπέροχη, νοσταλγική περιγραφή της μόλις απελευθερωμένης απο τους Τούρκους Χαλκίδας, απο τον διάσημο ιστορικό, ακαδημαϊκό και πολιτικό, περιηγητή Αλεξάντερ Μπυσόν το 1841.
5. Ρόκκος Δ. Χοϊδάς Η αληθινή ιστορία του Ρόκκου
Η πραγματική ζωή του Ρόκκου Χοϊδά μέσα απο δημοσιεύματα εφημερίδων που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης μιας και αφορούν γεγονότα και όχι εικασίες. Η ζωή ενός σπουδαίου άνδρα που καπηλεύτηκε και διαστρεβλώθηκε για να εξυπηρετήσει ποταπά πολιτικά κίνητρα και να κρύψει τους πραγματικούς πολέμιους του Ρόκκου. Επίσης διορθώνει και τραγικά λάθη που τον θέλουν να πεθαίνει η να αυτοκτονεί στις φυλακές ενώ πέθανε σπίτι του Ελεύθερος.
6. Η Χαλκίδα του 1877 στους Times του Λονδίνου
Άρθρο του φιλέλληνα δημοσιογράφου των Times του Λονδίνου Charles Chaloner Ogle για την Χαλκίδα του 1877, που εκτός απο τις περιγραφές της πόλης επικεντρώνεται στην συμβίωση των τριών θρησκειών (χριστιανών, μουσουλμάνων και Εβραίων) που υπήρχαν στην πόλη. Όλα αυτά μέσα απο τις στήλες των εφημερίδων Εύριπος και Εύβοια της Χαλκίδας.
7. Ο Προστάτης των ιερών πηγών της Αρέθουσας
Απο την επίσκεψη του διάσημου περιηγητή Alexandre Buchon στην Χαλκίδα το 1841. Είχε επισκεφθεί και τις πασίγνωστες πηγές της Αρέθουσας αλλά και το Βαθροβούνι. Αυτά που είδε εκεί υπάρχουν ακόμα σε πείσμα των καιρών και ας μη το γνωρίζει κανείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου