Με φάρο παιδείας τον πολιτισμό, με φάρο παιδείας τα μάτια των ανθρώπων που είδαν και αγάπησαν σπλαχνικά – στο πέρασμά τους – αυτόν τον τόπο ελπίζοντας στο "Ευ" του Ευρίπου, στο "Ευ" του Ευβοϊκού στο "Ευ" αγωνίζεσθαι δημιούργησα τα ιστολόγια Ευβοείς Συγγραφείς και Ευβοέων Τέχνη.
Σωτήρης Λάμπρου

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Πόπη Μπούνια-Πασπαλιάρη


Πόπη Μπούνια-Πασπαλιάρη (1935 – 2013) φιλόλογος, συγγραφέας


Γεννήθηκε στην Κύμη της Ευβοίας το έτος 1935. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές της, φοίτησε  στο τμήμα   Κλασικής Φιλολογίας και Ιστορίας του  Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ δύο χρόνια αργότερα περάτωσε και τις σπουδές της στην  Αγγλική Φιλολογία και Παιδοψυχολογία. Δίδαξε σε ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια των Αθηνών  καθώς  και στο Δημόσιο Γυμνάσιο Ελευσίνας. Ήταν παντρεμένη με τον Ηλείο Πέτρο Πασπαλιάρη.

Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος, Ευβοϊκών Σπουδών, Ηλειακών Μελετών, Μακεδονικών Σπουδών, Πειραϊκού Συνδέσμου, της Πανευβοϊκής Ομοσπονδίας ,των Ηπειρωτικών Σπουδών και της Εταιρείας του Αίμου.

Είχε λάβει μέρος σε Επιστημονικά Συνέδρια Ιστορίας, Κοινωνιολογίας και ποίησης.
Συνεργασίες της είχαν δημοσιευθεί σε πολλές ελληνικές και ξένες εφημερίδες καθώς και πολλά έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Διατηρούσε    ένα σπουδαίας  αξίας και σημασίας προσωπικό αρχείο ιστορικών κυρίως θεμάτων και ερευνών που είχε πραγματοποιήσει σε συνεργασία με ξένους φορείς.

Ασχολήθηκε με τη Ναυτική ιστορική έρευνα και Ηθογραφία και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί  στα ναυτικά περιοδικά «ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ», «ΕΞΑΝΤΑΣ» και «ΑΧΑΪΚΑ» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας.
Είχε γράψει και δημοσιεύσει κείμενά της σε  ποίηση ,θέατρο , μυθιστόρημα, ορατόριο, ηθογραφία, διήγημα και  ιστορικές  μελέτες. 




Εργογραφία

1. «Προσανάμματα» Αθήνα 1984 // Κύμη (Εύβοια) -- Κοινωνική ζωή και έθιμα
2. «Περισυλλογή και Σκέψεις» (ποίηση) Αθήνα 1984
3. «Όστρακα από το Ρέντη»
4. «Πολίτες της Θάλασσας» Εκδόσεις : Ταμβάκος, Ευβοϊκό Χωριό 2004
5. «Νικόλαος Καβάσιλας, από την Κωνσταντινούπολη  στην ΄Ηλιδα»
6. «Οι Ηλείες» 
7. «Οστρακα εξ Αντρρηίδος».
Τα δύο τελευταία έργα της εκδόθηκαν με δαπάνες του Δήμου Ανδραβίδας επί Δημαρχίας Ιωάννη Παπανδρέου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου