Με φάρο παιδείας τον πολιτισμό, με φάρο παιδείας τα μάτια των ανθρώπων που είδαν και αγάπησαν σπλαχνικά – στο πέρασμά τους – αυτόν τον τόπο ελπίζοντας στο "Ευ" του Ευρίπου, στο "Ευ" του Ευβοϊκού στο "Ευ" αγωνίζεσθαι δημιούργησα τα ιστολόγια Ευβοείς Συγγραφείς και Ευβοέων Τέχνη.
Σωτήρης Λάμπρου

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ 1885 - ΚΥΜΗ 1982)




 Ο βιογράφος του στρατηγού Νικόλαου Κριεζώτη Γιώργος Ι. Ντεγιάννης γεννήθηκε στους Στρόπωνες, στ' ανατολικά της κεντρικής Ευβοίας, στις Αυγούστου δύο το έτος 1885. Πατέρας του ήταν ο Γιάννης Ντεγιάννης και η μητέρα του η Ρηνιώ το γένος Συκά, από το Μετόχι της Ευβοίας. Μετά την αποφοίτηση από το σχολείο του χωριού του συνέχισε στην Χαλκίδα το γυμνάσιο και ύστερα στο Διδασκαλείο της Αθήνας. Το 1905 θα διοριστεί δάσκαλος στο χωριό Στενή της Ευβοίας. Μετά την Στενή θα υπηρετήσει στην Κρήτη, στους Ανδρονιάνους της Κύμης, στα Νέα Λιόσια και το 1930 στην Αθήνα. Το 1937 υποβάλει την παραίτησή του και εργάζεται ως κατ' οίκον παιδαγωγός στο Παρίσι στην οικογένεια του Κυριάκου Ελ. Βενιζέλου. Το 1940 επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1946 συνταξιοδοτείται. 
Ο Γιώργος Ντεγιάννης παντρεύτηκε το 1910 την Μαριγώ Χρ. Θεοφίλου και απέκτησε πέντε παιδιά, τον Χρήστο γιατρό, τον ήρωα Ηλία υποπλοίαρχο του πολεμικού ναυτικού, τον Γιάννη οικονομολόγο, τον Σωτήρη πολιτικό μηχανικό διευθυντή στις τεχνικές υπηρεσίες του Ε. Ο. Τ. και τον Θεόδωρο αρχηγό του Γ. Ε. ΕΘ. Α.   Ο Γιώργος Ντεγιάννης έφυγε από την ζωή το 1982 στις Ιουλίου είκοσι οκτώ. 


άρθρο του Γ. Ντεγιάννη 
Εφημερίδα ΕΥΒΟΙΑ 16/9/1969


Βράβευση του Γ. Ντεγιάννη 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΡΙΠΟΣ 2/5/1931 





Πηγές 
1) ΕΥΒΟΙΚΑ : Τάσος Ζάππας 
2) ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΤΕΝΗΣ 
3) Αποδελτίωση του ΕΥΒΟΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ // VKUZUNIS 
4) Αρχείο Κωνσταντίνου Μπαϊρακτάρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου