Με φάρο παιδείας τον πολιτισμό, με φάρο παιδείας τα μάτια των ανθρώπων που είδαν και αγάπησαν σπλαχνικά – στο πέρασμά τους – αυτόν τον τόπο ελπίζοντας στο "Ευ" του Ευρίπου, στο "Ευ" του Ευβοϊκού στο "Ευ" αγωνίζεσθαι δημιούργησα τα ιστολόγια Ευβοείς Συγγραφείς και Ευβοέων Τέχνη.
Σωτήρης Λάμπρου

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ : Σπύρος Τριχάς


Ο ηθοποιός Σπύρος Τριχάς του Αντώνη Ευθυμίου 
 


ΣΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΡΙΧΑΣ (1880 - 1938)

Ο ηθοποιός Σπύρος Τριχάς γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1880 και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1904. Το 1906 έπαιξε στο έργο "Ο Θάνατος του Όθωνος" με τον Διονύσιο Ταβουλάρη και την Λουκία Τιβέρη στο θέατρο "Παντοπούλου".

Το 1908 ερμήνευσε τον Ιάγο στον "Οθέλλο" του Σαίξπηρ σε περιοδεία του θιάσου Ταβουλάρη στην Κωνσταντινούπολη. Τον ίδιο χρόνο έπαιξε στην οπερέτα "ΜΑΜΖΕΛ ΝΙΤΟΥΣ". Εκεί γνώρισε τον Ιωάννη Παπαϊωάννου και μαζί του εμφανίστηκε αμέσως μετά στη "Νυχτερίδα" του Στράους που ανέβηκε από τον θίασο Θωμά Οικονόμου.

Ο Σπύρος Τριχάς συνδέθηκε με τον Ι. Παπαϊωάννου και μαζί με άλλους συνάδελφους τον ακολουθήσε στον δικό του θίασο, την "Ελληνική Οπερέττα". Από τότε συνεργάστηκε πολλές φορές με τον Ι. Παπαϊωάννου παίζοντας σε διάφορες οπερέτες.

Το 1917 έδωσε μια τιμητική παράσταση στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ με τον "
Tαρτούφο" του Μολιέρου. Το 1924 βρέθηκε με δικό του θίασο στο θέατρο ΔΙΟΝΥΣΙΑ σε συνεργασία με τον Γεώργιο Δράμαλη.

Το 1927 επέστρεψε στον δάσκαλο του Ιωάννη Παπαϊωάννου και ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του θιάσου. Έπαιξε στο θέατρο Παπαϊωάννου στις οπερέτες "Χριστίνα", "Ησαΐα χόρευε" και "ΧΟΡ - ΧΟΡ ΑΓΑΣ".

Το 1931 ανέβασε στο θέατρο Παπαϊωάννου μαζί με τον Γιάννη Πρινέα την οπερέττα "Παντρεύουν Τα Κορίτσια μας".

Υπήρξε και ιδρυτικό μέλος του σωματείου Ελλήνων ηθοποιών, το 1917.

Σύζυγος του ήταν η ηθοποιός Χαρίκλεια Τριχά.

Ο Σπύρος Τριχάς έπαιξε και στον κινηματογράφο, στην ταινία του Αχιλλέα Μάδρα "Μαρία Πενταγιώτισσα", ενώ η σύζυγος του συμμετείχε στην ταινία "Ελληνική Ραψωδία" του Γιάννη Πρινέα. Σπούδασε δικηγόρος και εργάστηκε ως υπογραμματέας στα δικαστήρια της Χαλκίδας. Έφυγε το 1938. 



Ο Σπύρος Τριχάς στον Χαλκιδέικο τύπο
Εφημερίδα Εύριπος : 30 / 3 / 1902 
Αρχείο VKUZUNIS

Ο Αντώνης Ευθυμίου είναι πολιτικός μηχανικός, συγγραφέας και αρθρογράφος. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Ολλανδία, τις Φιλιππίνες και τη Γερμανία. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά ανθολόγια. Επίσης, έχει αρθρογραφήσει σε ποικίλα ελληνικά και ξένα έντυπα / ιστοσελίδες: Drachme, cine.gr, tovivlio.net, MAXMAG κ.ά. Τον Ιούλιο του 2019 ανέβηκε στο θέατρο «Αργώ» το μονόπρακτο θεατρικό έργο του «Χαμόγελο Υψηλής Τάσης», ενώ το 2022 θα κυκλοφορήσει η πρώτη του συλλογή διηγημάτων, με τίτλο «Ψυχηλασία», από τις Εκδόσεις Βεργίνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου