Με φάρο παιδείας τον πολιτισμό, με φάρο παιδείας τα μάτια των ανθρώπων που είδαν και αγάπησαν σπλαχνικά – στο πέρασμά τους – αυτόν τον τόπο ελπίζοντας στο "Ευ" του Ευρίπου, στο "Ευ" του Ευβοϊκού στο "Ευ" αγωνίζεσθαι δημιούργησα τα ιστολόγια Ευβοείς Συγγραφείς και Ευβοέων Τέχνη.
Σωτήρης Λάμπρου

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

covid - 19


Κωνσταντίνος Κλ. Μπαϊρακτάρης






1) Ντιλέκ delete;

Delete η Ντιλέκ;
Αληθώς;

Λέγουν…

Έσβησ’ η Ντιλέκ
των χρόνων του Χριστού
το έαρ της Ανατολής
η αυγινή σταλίδα;

Λέγουν… Λέγουν…

Delete για την Ντιλέκ
από έναν αόρατο εχθρό
σαράκι του πλανήτη
εκείνον τον ιό
με την κορώνα στέμμα και την απαίσια θωριά;

Λέγουν… Λέγουν…

Εκειός
  εν μόριο σύμπαντος είς κόκκος μηδενός – 
εζήλεψε
τους γαλαξίες, τ’ άστρα
 μίαν Ντιλέκ
– που ’χε Αγκύρας μια γαλή για ανθοδέσμη αγκάλη
και τ’ όνειρο φωτιά από παπαρούνας σχάση –
κι έκανε φιόγκο την πνοή
τους ήλιους της σκοτάδι;

Λέγουν… Λέγουν…

Το θράσος εθρασήνεψε!
Θρασήνευσεν το θράσος!

Λέγουν…
Λέγουν…
Λέγουν…

Η Ντιλέκ; Η Ντιλέκ;
Τα τριάντα τρία ρόδα αρμαθιά
η κορασιά αναπνοή των ασθενών
η αιθήρ της  Αμασίας;

Λέγουν…
Λέγουν…
Λέγουν…

Νέα Κοιμωμένη η Ντιλέκ
  του πόθου η παινεμένη –
σε κλίνη του μαρμάρου;

Λέγουν…
Λέγουν…
Λέγουν…

Η Ντιλέκα η Ταχτάχ
  π’ αδέρφια δεν αδέλφωσε
κι όλα τα ταχταρίσματα είχε – 
τώρα
όλη η γης αδέλφια
ο Έλλην και ο Σουηδός ο Άγγλος Θιβετιανός
ο Μωαμεθάν Ινδός ο Χριστιανός Ολύμπιος
ο ανιμιστής Αφρικανός ο Εβραίος Ευρωπαίος

Για την Ντιλέκ
για τις Ντιλέκ
ο πόνος
είς ιός
– τα σύνορα  διαμιάς θρύμματα, σκόνη –
γεφύρια οι καρδιές
με την αγάπη σκάλες
τον άνθρωπο
τανύζει
στον Ουρανό στυλώνει

[Κορωνοϊός: Η 33χρονη Ντιλέκ κατέληξε, συγκλονίζοντας την Τουρκία -«Επιθέσεις βήχα με αφήνουν άυπνη»
ΚΟΣΜΟΣ26|03|2020  Σοκ στην Τουρκία από το θάνατο 33χρονης
Ντιλέκ: ευχή, επιθυμία, πόθος 

«Πλέον το όνειρο είναι φωτιά, αφήστε με να καώ. Θα ήθελα να βγω στο μπαλκόνι με ξύδι και ασπιρίνη κάθε λεπτό, ζεστό μπάνιο.»

Μια γυναίκα 33 ετών έχασε τη ζωή της στην Τουρκία από κορωνοϊό, ένας ακόμη θάνατος που συγκλονίζει τη γείτονα. Η νεαρή Dilek Tahtalı η οποία εργαζόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη, πήγε στις 10 Μαρτίου στο νοσοκομείο με πυρετό και έντονη αδιαθεσία. Η άτυχη Ντιλέκ είχε ρευματική νόσο και έπαιρνε φάρμακα από παιδί. Όπως αναφέρει η hurriyet, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε μια μέρα πριν χάσει τη ζωή της, πριν λίγες ημέρες. Η το μοναχοπαίδι της οικογένειάς της, είχε κάνει την τελευταία της ανάρτηση στα social media, πριν 18 ημέρες. Έγραψε στις 7 Μαρτίου: «Ρινική συμφόρηση, υπερβολική ρινική έκκριση, πονοκέφαλος, αδυναμία, επιθέσεις βήχα που ξεκινούν στο τέλος της ημέρας και δεν με αφήνουν να κοιμηθώ τη νύχτα…».
Και στις 8 Μαρτίου τουίταρε: «Το όνειρο είναι τώρα φωτιά, αφήστε με να καώ! Θέλω να πηγαίνω στο μπαλκόνι κάθε λίγο με ξύδι και ασπιρίνη, ζεστό ντους, παγωμένος καιρός».
Ο θείος της άτυχης νεαρής Τουρκάλας δήλωσε ότι η ανιψιά του, η οποία είχε ρευματική νόσο και έπαιρνε φάρμακα, εργαζόταν ως υπεύθυνη καταχώρησης στο τμήμα εισαγωγών ιδιωτικού νοσοκομείου και νόσησε στις 10 Μαρτίου. Πηγή: iefimerida.gr   https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-i-33hroni-ntilek-katelixe-stin-toyrkia]

2) Θανάτω θάνατον πατήσας

Ντιν νταν Ντιν νταν
ντιν Ντον ντιν Ντον
ντιν Ντον…

«Όχι· όχι, Χριστιανοί, δεν μου πρέπει ο αναπνευστήρ
Ο Κύριος με καλεί
Είμαι εβδομήντα δυο
Ο πλησίον μου νέος
Πενήντα οκτώ, είκοσι δυο, τριάντα τρία…
Ο Χριστός…
του ποιμνίου μου»

«Μα, Πάτερ Ντον Τζιουζέπε
Ο κορωνοϊός κόβει την ανάσα, σφάζει…»

«Ο σταυρός…
από άμβωνος μισός αιών…
τον δίδασκα
Τώρα καιρός· άνοιξις. Μαρτίου δέκα πέντε
της Πασχαλιάς γειτόνεμα
Ο σταυρός…
Επ’ ώμου…
Να απαλύνει…
τον Κύριον
από γης του Μαρτυρίου
ιός Γολγοθάς
για τον…
πλησίον»

«Μα, Πάτερ Ντον…
Χρόνι-α τα πνευμονικά σας…
Ο αναπνευστήρ...
Δώρο
των ενοριτών
να ζήσετε
στην εντατική»

«Ο θάν…
Με του πλησίον η ανάσα γυαλί
στον πνεύμονα
σφαγή…»

«Ο ανα-
πνευστήρ…»

«Ο θάν…
για εμέ
ζωή…»

«Μα, Πάτερ Ντον…»

Ντιν νταν ντιν Ντον
ντιν…

«Θανάτω θάνατον πατήσας…
Ο αναπνευστήρ στον Ντον
πνιγμός
Ο πλησίον ν’ ανασάνει
να ανα-
στηθεί»

«Ντόνα μία Παναΐα!...
Ντον Τζιουζέπε Μπερναντέλι,
ο αναπνευστήρ…»

«Αδερφή, ορίστε
Στον πλησίον
Να σωθεί
Ο Τζιουζέπε
στον… Χριστό»

«Ντόνα μία Παναΐα…
Ντον Τζιουζέπε Μπερναντέλι!...»

Ντιν νταν ντιν Ντον
φιόρα
του Κασνίκο Μπέργκαμο Φιοράνο
τ’ άνθια
‘‘ω, γλυκύ μου, ψάλλετε, έαρ’’ στον ιερέα Ντον
Έφυγε στον Ουρανό
με φτερά του τον Σταυρόν

[Η υπέρτατη θυσία... Ιταλός ιερέας έδωσε τον αναπνευστήρα του σε έναν νεαρό, με τον 72χρονο να χάνει την... μάχη με τον κορωνοϊό [24-03-2020] Η Ιταλία βιώνει την δική της τραγωδία, όπου ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού καθημερινά αυξάνεται. Μέσα όμως από αυτή την τραγωδία, υπάρχουν και ιστορίες ανθρώπων που δείχνουν το μεγαλείο της ψυχής. Ειδικά όταν πρόκειται για την υπέρτατη θυσία...
Ο Ντον Τζιουζέπε Μπεραρντέλι ήταν ιερέας στην περιοχή του Κασνίκο στην Ιταλία και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Οι πιστοί της περιοχής αποφάσισαν να τον βοηθήσουν και του αγόρασαν έναν αναπνευστήρα μιας και υπάρχει τρομερό πρόβλημα στην γειτονική χώρα με αρκετές σημαντικές ελλείψεις σε υλικό στα νοσοκομείο. 
Όμως ο 72χρονος ιερέας είχε ένα άλλο σχέδιο στο μυαλό του. Βλέποντας έναν νεαρό, τον οποίο δεν γνώριζε, να υποφέρει από τον κορωνοϊό, αποφάσισε να του δώσει τον αναπνευστήρα, προκειμένου να μπορέσει να ζήσει, την ίδια ώρα που ο ίδιος... έχανε την δική του «μάχη» στο νοσοκομείοΚαι τελικά ο Τζιουζέπε Μπεραρντέλι δεν άντεξε και «έφυγε» σε ηλικία 72 ετών. 
Ο Μπεραρντέλι έκανε αυτή την θυσία στις 15 Μαρτίου και τώρα η είδηση του θανάτου του έχει γίνει viral στο Twitter. Ο Ντον Τζιουζέπε Μπερναντέλι, ένας ιερέας εδώ και 47 χρόνια, υπηρετούσε ως αρχιεπίσκοπος του Κασνίγκο στην μητρόπολη του Μπέργκαμο της Βόρειας Ιταλίας, μία από τις περιοχές που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Μπεραρντέλι έπασχε από χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, οπότε η ενορία του είχε αγοράσει έναν αναπνευστήρα για να τον βοηθήσει να το αντιμετωπίσει.  Η κοινότητά του μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον ιερέα
Η Κλάρα Πόλι, δήμαρχος της πόλης Φιοράνο, όπου ο Ντον Τζιουζέπε ήταν πάστορας, μίλησε για τον χαρακτήρα του Μπεραρντέλι στην ιταλική εφημερίδα FarodiRoma: «Ένας σπουδαίος άνθρωπος… ήταν πάντα χαρούμενος και γεμάτος ενθουσιασμό, έδωσε ειρήνη και χαρά στις κοινότητές μας. Ήταν ένας ιερέας που άκουγε τους πάντες, ήξερε πώς να ακούσει».
Ένας χρήστης του Twitter από το Σικάγο δήλωσε πως ο Μπεραρντέλι υπήρξε πατρική φιγούρα στα ξαδέρφια του στην Ιταλία, όταν ο πατέρας τους πέθανε. «Πόσο μικρός κόσμος. Η οικογένειά μου στην Ιταλία ήταν πολύ δεμένη μαζί του», έγραψε. «Ήταν μια πατρική φιγούρα για τα ξαδέρφια μου όταν έχασαν τον πατέρα τους σε νεαρή ηλικία. Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος και τώρα η οικογένειά μου τον θρηνεί».
Σχολιάζοντας την ανιδιοτελή πράξη του Μπεραρντέλι, ένας νοσηλευτής στον οίκο ευγηρίας του Κάσνιγκο, δήλωσε στην εφημερίδα: «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος του Κασνίγκο, Ντον Τζιουζέπε Μπεραρντέλι – για τον οποίο η κοινοτική ενορία είχε αγοράσει έναν αναπνευστήρα – απαρνήθηκε την συσκευή και την έδωσε σε κάποιον νεότερο από αυτόν». Πηγή: iefimerida.gr  https://www.iefimerida.gr/zoi/koronoios-italia-iereas-anapneystiras-se-neotero]



Χαλκίδα, 28 Μαρτίου 2020 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου