Με φάρο παιδείας τον πολιτισμό, με φάρο παιδείας τα μάτια των ανθρώπων που είδαν και αγάπησαν σπλαχνικά – στο πέρασμά τους – αυτόν τον τόπο ελπίζοντας στο "Ευ" του Ευρίπου, στο "Ευ" του Ευβοϊκού στο "Ευ" αγωνίζεσθαι δημιούργησα τα ιστολόγια Ευβοείς Συγγραφείς και Ευβοέων Τέχνη.
Σωτήρης Λάμπρου

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Πρωτοχρονιά, Σταμάτης Γκαβέτας

Πρωτοχρονιά



Είχα πάρει την κατηφόρα κάτω από το σπίτι μου στην παλιά γειτονιά που έμενα παιδί, με μουσκεμένο το λαρύγγι από το οινόπνευμα. Ακούω θόρυβο πίσω μου, κοιτώ και τι να δω, δυο τεράστια ζάρια σαν ογκόλιθοι κατευθύνονται με ορμή προς το μέρος μου. Σε ποια μπαρμπουτιέρα εξόριστος από τη λογική για πολλοστή φορά τάχα να  είχα βρεθεί; Κληρονόμος ποιάς κακιάς στιγμής;
Τρέχω όσο πιο γρήγορα μπορώ μη με πλακώσουν. Μπροστά μου τρεις πόρτες  που η κάθε μια έχει και ένα χαρτονόμουτρο – που λέει και ο μεγάλος –  η αριστερή έχει τον Βαλέ η μεσαία τον Ρήγα και η δεξιά τη  Ντάμα. Πρέπει να διαλέξω γρήγορα σε ποια θα μπω πριν με λειώσουν τα μεγάλα ζάρια. Γνωστός λάτρης του γυναικείου φύλου διαλέγω τη Ντάμα. Ανοίγω την πόρτα και μπαίνω μέσα, τραπέζια με πράσινη τσόχα και χαρτοπαίκτες, πιο πέρα κάποιοι παίζουνε μπαρμπούτι. Μπαίνει ο καινούργιος χρόνος τα δευτερόλεπτα σκορπώντας. Χρόνια Πολλά ευτυχισμένο το 2020. Όλοι αγκαλιάζονται και φιλιούνται, μετά σκυφτοί στα παιχνίδια τους πάλι. 
Η νύχτα γεμάτη διαστολές εγκυμονεί το πρωινό που δε λέει να φανεί, θαμώνας του παράλογου για ακόμη μια φορά. Με φυγαδεύει το ξυπνητήρι. Σηκώνομαι, πηγαίνω και βάζω τα δώρα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο πριν ξυπνήσουν τα παιδιά. Κοιτώ το ρολόι στον τοίχο, μικρογραφία ιστορικού κύκλου. Σειρά μου να γίνω Άγιος Βασίλης.


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


Ο Σταμάτης Γκαβέτας γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Είναι απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι. Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (Καλαμάτα) και τελειόφοιτος του ίδιου τμήματος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ε.Α.Π.. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και μένει στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα τέχνης ρητορικού λόγου, φωτογραφίας, σκηνοθεσίας και δημοσιεύει διηγήματα που γράφει στο διαδίκτυο και σε έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου