Με φάρο παιδείας τον πολιτισμό, με φάρο παιδείας τα μάτια των ανθρώπων που είδαν και αγάπησαν σπλαχνικά – στο πέρασμά τους – αυτόν τον τόπο ελπίζοντας στο "Ευ" του Ευρίπου, στο "Ευ" του Ευβοϊκού στο "Ευ" αγωνίζεσθαι δημιούργησα τα ιστολόγια Ευβοείς Συγγραφείς και Ευβοέων Τέχνη.
Σωτήρης Λάμπρου

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΛΑΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ  ΛΑΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Της Κάλης Μ. Καλύβη (ψευδώνυμο ΚΑΛ. ΚΑΛ.)

Δημοσίευση του Παντελή Κωνσταντίνου στην ομάδα ΚΟΥΜΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΑΚΑΤΕΣ

ΚΥΜΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
1938
Ο πρώτος άνθρωπος που θα επισκεφθεί ένα σπίτι την πρωτοχρονιά, λένε πώς θα τους μπογιάσει γιά όλο το χρόνο. Γιά να τούς φέρει λοιπόν γούρι πρέπει να είναι όμορφος, εύρωστος καί χαρούμενος άνθρωπος. Συνήθως έχουν κάποιον δοκιμάσει, ο οποίος τούς φέρνει καλό και τον παρακαλούν να πάει πρώτος στο σπίτι, να τους μπογιάσει...
Μόλις ξυπνήσουν την πρωτοχρονιά πρέπει να πλυθούν με το Βασιλειάτικο νερό. Ένας λοιπόν πάει πρωί-πρωί να φέρει από τη βρύση, πηγαίνοντας της γλυκά, τα οποία αφήνει στο χείλος του πηγαδιού. Αυτό γιά να γλυκάνουν τη θεά του νερού. Τα γλυκά αυτά επειδή υποτίθεται πως η θεά του νερού, περνώσα, πήρε όσα ήθελε απ ' αυτά, οι ερχόμενοι κατόπιν τα τρώνε και αφήνουν τα δικά τους γιά τούς άλλους που θάρτουν μετά.
Αυτήν την ημέρα είναι απαραίτητον να πάνε όλοι τους στην εκκλησία, φορώντας τα καλά τους ρούχα. Γυρίζοντας στο σπίτι, ο νοικοκύρης σπάζει ένα ρόδι στη γωνιά, για να γεμίσει το σπίτι καρπούς τον νέο χρόνο. Κατόπιν μοιράζει σε όλους ευχές, γλυκά, χρήματα, δώρα... Το μεσημέρι στο τραπέζι κόπτουν τη 《βασιλόπιτα 》,πούνε φτιαγμένη από ζύμη ψωμιού ή εφτάζυμη, εντός της οποίας έχουν θέσει ασημένιο νόμισμα, κλήμα και ξύλο μωρέας 《σικάμινο》.
Βγάζουν από ένα κομμάτι σε όλους, ένα του σπιτιού και ένα σε ξένο, το οποίον δίνουν σε όποιο πτωχό πάει. Πιστεύουν δε ότι οποίος βρει στο κομμάτι του το νόμισμα, Θα κερδίσει αυτόν τον χρόνο χρήματα όποιος βρει το κλήμα, θάχει ευτυχία στα σταφύλια κι όποιος το σικάμινο, θα κάνει άφθονα κουκούλια μεταξωσκώληκος...
Το απόγευμα ανταλλάζουν επισκέψεις στους συγγενείς.
Αυτήν την ημέρα παντού παίζουν χαρτιά με χρήματα στους δρόμους, στα σπίτια, στα καφενεία, μικροί καί μεγάλοι για να δοκιμάσουν την τύχη τους το νέο χρόνο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου