Με φάρο παιδείας τον πολιτισμό, με φάρο παιδείας τα μάτια των ανθρώπων που είδαν και αγάπησαν σπλαχνικά – στο πέρασμά τους – αυτόν τον τόπο ελπίζοντας στο "Ευ" του Ευρίπου, στο "Ευ" του Ευβοϊκού στο "Ευ" αγωνίζεσθαι δημιούργησα τα ιστολόγια Ευβοείς Συγγραφείς και Ευβοέων Τέχνη.
Σωτήρης Λάμπρου

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Η Χαλκίδα του Γιάννη Λάμπρου


ΧΑΛΚΙΔΑ - Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΥΣΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΒΟΙΚΟΥ  
ΛΑΜΠΡΟΥ Λ. ΓΙΑΝΝΗΣ



1) Παρουσίαση Βιβλίου 

 Έχοντας στο ακέραιο τη συναίσθηση της ευθύνης για το τι σημαίνει να σκλαβώνεις σε κάποιες σελίδες τη δυναμική της ιστορίας της Χαλκίδας, το καμάρι του Ευρίπου, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, επιχειρούμε. Επιχειρούμε ν' ανασύρουμε γεγονότα, καταστάσεις, πρόσωπα, αρώματα και συναισθήματα αλλοτινών εποχών και να τ' αποτυπώσουμε στο στενόχωρο χώρο του χαρτιού. Επιχειρούμε στιγμή τη στιγμή, κομματάκι το κομματάκι, χρόνο το χρόνο να ξετυλίξουμε το μακρύ κουβάρι της μακραίωνης ιστορικής πορείας και ν' ανακαλύψουμε κρυφές πτυχές που όμως φωτίζουν και σηματοδοτούν το σήμερα. Η Χαλκίδα ήταν και είναι γεννήτρα ιστορίας και πολιτισμού. Πέπλο ζηλευτό υφασμένο με το μύθο και το κατόρθωμα, τη φαντασία και τ' όνειρο, τους ήρωες και τις ιδέες, την αρμύρα της θάλασσας και τη φλόγα του ήλιου. Η Χαλκίδα μπορεί να υπερηφανεύεται για το παρελθόν της και να είναι σίγουρη για το μέλλον της.

2) Του 
Χαράλαμπου Μανιάτη, Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής


Η νύμφη του Ευρίπου, η Χαλκίδα, αιώνες τώρα καθρεπτίζεται στα νερά της παλίρροιας στέλνοντας την ομορφιά και την πνευματική της ζωή στον κόσμο, με τους αποίκους της στα παλιά τα χρόνια, με τους πνευματικούς της ανθρώπους και τις δημιουργίες τους σήμερα. Καύχημα η Χαλκίδα του ελληνισμού, είναι η περηφάνια των κατοίκων της και ο θαυμασμός όλων μας. Εμπνέει τους καλλιτέχνες όλων των εποχών και είναι η πατρίδα ξεχωριστών ανθρώπων τον πνεύματος, της πολιτικής και κάθε έκφανσης της ζωής. Όλα αυτά τα στοιχεία αναδεικνύονται μέσα από τη δημιουργία του Γιάννη Λάμπρου και περιλαμβάνονται στο εξαίρετο λεύκωμα του για τη Χαλκίδα μας. Είναι μια θαυμάσια εργασία που έχει πολλά να προσθέσει στην επιστημονική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας. Τον ευχαριστούμε και τον παροτρύνουμε να συνεχίζει την ξεχωριστή του προσπάθεια, ώστε να μας προσφέρει με τα δημιουργήματα του, τέρψη στη πεζή εποχή που ζούμε. 

3) Κατακλείδα

Ο Γιάννης Λάμπρου είναι ένας ατόφιος ερευνητής συγγραφέας, ένας συγγραφέας σύγχρονος, του καιρού μας. Όλα τα βιβλία θεμελιώνονται από τις μακροχρόνιες μελέτες του, το μεράκι του και την άρτια επιστημονική μέθοδο που χρησιμοποιεί για να αξιοποιήσει τις πηγές και το αρχείο του. 

4) Ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, Monumenta

α) Link e-book : https://www.monumenta.org/ 
β) Link Παρουσίασης : https://www.snf.org/


5) Εργογραφία (http://www.biblionet.gr/)

Ο Ιωάννης Λάμπρου είναι συλλέκτης, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά ενώ παράλληλα έχουν εκδοθεί δεκάδες βιβλία του.

(2018)         Ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, Monumenta
(2010)         Άγιον Όρος, Δεσμός
(2010)         Άριστον μεν ύδωρ, Μπατσιούλας Ν. & Σ.
(2009)         Αττικόν ύδωρ, Μπατσιούλας Ν. & Σ.
(2009)         Χαλκίδα, Δεσμός
(2009)         Σπύρος Ματσούκας, Μπατσιούλας Ν. & Σ. (συλλογικό έργο)
(2008)         Θήβα, Δεσμός
(2007)         Ο αρκαδικός Κλείτωρ, Παρασκήνιο
(2002)         Ύδωρ νεαρόν. Το δώρο των θεών στην Αθήνα, Δεσμός
(2006)         Ιερός Λόχος Θηβών 1878, Κουλτούρα (συλλογικό έργο)
(2001)         Το καφενείο του Ζαχαράτου, Δεσμός
(2001)         Η Αράχωβα μεταξύ των δύο μεγάλων πολέμων, Κουλτούρα
(2001)         Μαυρομμάτι, Κουλτούρα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου